Att hitta och söka lediga jobb

Att söka och hitta lediga jobb kan vara en utmaning i dagens hårda konkurrenssamhälle. Men det finns många vägar att ta och med rätt inställning så kan du hitta ett jobb som passar dig.

Vikariera

Även om ett vikariat är högst tillfälligt så är det ett utmärkt tillfälle att ta om man inte redan har ett fast jobb, det händer ganska så ofta att ett vikariat leder till någon form av anställning. Om det inte leder till en anställning så har du i alla fall fått möjligheten att visa företaget vad du går för, och har du gjort ett bra jobb så är det stor sannolikhet att du blir kontaktad av dem om det sker en framtida rekrytering.

Är du eller är du inte en akademiker?

Vi lever i ett prestationssamhälle som för statistik på akademiker och icke akademiker, det är lätt att bli nedslagen av all statistik fakta och känna sig oerhört träffad och värdelös om man inte har en akademisk bakgrund. Men då är det viktigt att komma ihåg att dem akademiska poängen inte är allt, förbereder du dig väl inför en intervju så kan du konkurrera om samma jobb som akademikerna.

Kan du på en intervju uttrycka på ett välformulerat sätt varför du vill jobba på ett specifikt företag så kommer man oftast långt i rekryteringsprocessen. Det smickrar givetvis företaget, men visar också på ett starkt intresse för just dem och det är vinnande och förtroende ingivande.

Att tänka på vid en arbetsintervju

Inför en arbetsintervju kan det vara tryggt att förbereda sig inför eventuella frågor, arbetsgivarens första intryck av dig som person är oerhört viktigt. Se till att komma i tid till intervjun, hellre förtidigt än försent. Inför intervjun är det fördelaktigt att klä sig neutralt, det garanterar dig absolut inte jobbet men bidrar till helhetsintrycket.