Examensturen – Kebnekaise

En examenstur är inget man planerar på en halvdag utan här gäller det att det ska vara genomtänkt, in i minsta detalj! På alla våra ”Naturbrukstimmar” som vi haft så har vi efter att idén kom fram, delat in klassen i olika grupper som gjort en del var. Vi har haft marknadsförings- och sponsringsgrupp, turplaneringsgrupp (väg+säkerhet), konditionsgrupp, säkerhetsgrupp och transportgrupp. Säkerhet betonas om och om igen och det är grundstenen och rättesnöret till hela vår utbildning och framtid inom naturguiding (och egentligen allt annat också). Besök gärna semestertipsen.com och deras sida om skidsemester om du är sugen på fjällen vintertid.

Så här så turen ut, dag för dag

Dag1: Resdag
Vi packade in oss i minibussarna någon gång efter fikat med all vår utrustning för att bege oss till Bollnäs tågstation. Väl framme i väntan på tåg avnjöts pizza i den lilla staden. 18:44 hoppade vi på nattåget mot Kiruna.

Dag 2: Res- och Gå dag
Efter att vi bytt till buss mot Nikkaluokta från Kiruna C så käkade vi lunch innan den långa marschen började. Vi gick (skidade med pulka bakpå) med all vår veckopackning de två milen till Kebnekaise Fjällstation. Strapatsen tog oss ca 7 timmar och var en riktig svettpärs. Välförtjänt bastu och säng på fjällstation blev något som uppskattades.

Dag 3: Vi vaknade och käkade frukost och gjorde oss färdiga att gå runt tio-tiden. Då skidade vi ca 3 km till ett bra ställe att sätta tält på. Detta skulle bli vårt nattläger. Efter lunch så bar det iväg upp en bit till en igensnöad bäck där vi skulle ha lavinövning. Vi grävde pieps och tränade sonderingsstädning hela eftermiddagen innan vi begav oss ner till tältlägret igen.

Dag 4: Pigg och vaken – styv är ..ja..ehum, nåväl vi tog en frukost och hämtade sedan in lite kvarlämnad packning på fjällstationen. Sedan grävde vi bivack hela dagen uppe i samma bäck där vi dagen tidigare grävt. Ganska hårt packad snö, men det gick.

Dag 5: Efter en av de härligaste nätter i vårt liv så stod det ”toppförsök” på dagordningen”. Det betydde att den suktande sydtoppen skulle försöka bestigas. Vi tog toppen ca 14.00. Det var en lång och hård kamp, men vi vann! Ha ha…glädjen och lyckan var stor!

Dag 6: Aningen mörbultad efter gårdagens mödor så packade vi ihop våra grejor från bivackerna och började ge oss av för att dels ta ner tältlägret och dels för att börja gå mot Nikkaloukta igen. Efter välförtjänt lunch på Kebnekaise Fjällstation så började vi gå mot Nikka. Vi gick halvvägs och slog läger.

Dag 7: Trädgränsläger bland snår och buskar är mysigt det också. Här åts all god mat upp, den som man hade släpat på under hela veckan. Sedan ”målgång” i Nikka, var det blev bastu, avslutningslunch och stugsäng.

Dag 8: Buss till Nikkaloukta och tåg mot Bollnäs.

Dag 9: Hämtning i Bollnäs och transport tillbaka till skolan!

Nästa soppar bär det av till Gardasjön!